Olejek arganowy. Marokański cud...

Olej arganowy (Argania Spinosa Nut Oil, Kernel Oil, Argan Oil) pozyskuje się z owoców (nasion) arganii żelaznej znanej także jako argania żelazodrzew, olejara żelazna, tłuścianka żelazna, arganowiec.

Arganowiec | Drzewo arganowe | Argania żelazna

Drzewo arganowe nazywane drzewem życia żyje do 450 lat i rośnie wyłącznie w półpustynnym klimacie południowo-zachodniego Maroka (region Sus), przy czym zdziczałe drzewa tego gatunku można spotkać także w południowej Hiszpanii. Marokańskie arganie rosną na obszarach ekologicznych, które w 1998 roku zostały wpisane na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO.

Arganowce na marokańskiej pustyni

Olejek arganowy jest nazywany marokańskim eliksirem młodości, złotem Maroka, płynnym złotem, złotem pustyni lub złotem Berberów z 3 powodów - koloru, skuteczności oraz niskiej dostępności.

Olej arganowy to jeden z najdroższych i najbardziej cenionych olejów na świecie!

Najwyższą wartość leczniczą posiada olej tłoczony raz na zimno. Olej arganowy powinien być dystrybuowany w ciemnych szklanych butelkach, które gwarantują lepsze zachowanie jego właściwości terapeutycznych. Właściwe przechowywanie »

Od lewej: suchy owoc, orzech i nasionko arganii

Owoce arganowca są wielkości migdałów i dojrzewają przez cały rok. Zbierane są przez miejscowe kobiety z ludu Berberów od czerwca do sierpnia. Po wysuszeniu, rozbiciu i usunięciu miąższu wyjmuje się drobne nasiona stanowiące surowiec do tłoczenia olejku arganowego.

Lokalne kobiety tworzą niewielkie spółdzielnie zajmujące się zbiorem orzechów i tłoczeniem oleju, który jest sprzedawany na zasadach fair trade (sprawiedliwy handel), a zyski utrzymują miejscową społeczność.

Ręczne rozłupywanie owoców arganowca

Aby uzyskać 1 litr oleju potrzebne jest około 3 kilogramów nasion z 30 kilogramów owoców, co stanowi plon z 6-7 drzew arganowych! Do niedawna cały proces odbywał się ręcznie, obecnie tłoczenie oleju jest zmechanizowane, ale nadal orzechy rozłupuje się manualnie, aby dotrzeć do cennych nasion.

Olej arganowy zawiera 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych, skwalan i witaminę E (Skład »), dlatego charakteryzuje się korzystnym działaniem kosmetycznym i odżywczym. Na rynku można spotkać olej arganowy zarówno w formie spożywczej jaki i kosmetycznej. Największą popularność zyskał w kosmetyce jako preparat stosowany zewnętrznie, ale stanowi także bardzo odżywczy suplement diety lub aromatyczny dodatek do potraw.

Komentarze

» Zamów olejek arganowy » KOSMETYCZNY i/lub SPOŻYWCZY » Stosuj » Zdrowiej »

Najpopularniejsze wpisy »

Olejek arganowy do twarzy, skóry i paznokci

Trądzik vs olej arganowy. Bywa różnie...



DOŁĄCZ DO NAS ↓

Polub mnie

Obserwuj mnie