Spożywczy olej arganowy

Olejek arganowy do spożywania wytwarza się z prażonych orzechów arganii.

Jest on ciemniejszy od wersji kosmetycznej i ma pomarańczowe, czerwone lub brązowe zabarwienie oraz wyraźny i charakterystyczny zapach orzechów ziemnych, który dla niektórych osób może być nieprzyjemny.

Jako suplement diety poprawia krążenie, reguluje stężenie cholesterolu we krwi i wzmacnia odpowiedź odpornościową organizmu.

Zaleca się dawkę minimum 3 łyżeczek dziennie.

Dodawany do potraw nadaje im aromatyczny smak i zapach orzechów.

Niewskazany jako kosmetyk, gdyż prażenie niszczy składniki aktywne cenne dla skóry.

Zastosowanie spożywczego olejku arganowego

  • bezpośrednie przyjmowanie jako suplement diety
  • marynata do mięs i dań warzywnych, dressing do sałatek
  • do smażenia może być dodawany wyłącznie na sam koniec, aby nie stracił właściwości leczniczych i nadał aromat potrawie
  • wskazania chorobowe: zaburzone krążenie krwi, wysoki poziom złego cholesterolu i niska odporność

Komentarze

» Zamów olejek arganowy » KOSMETYCZNY i/lub SPOŻYWCZY » Stosuj » Zdrowiej »

Najpopularniejsze wpisy »

Olejek arganowy do twarzy, skóry i paznokci

Olejek arganowy. Marokański cud...

Trądzik vs olej arganowy. Bywa różnie...



DOŁĄCZ DO NAS ↓

Polub mnie

Obserwuj mnie