piątek, 31 maja 2013

Arganowiec | Drzewo arganowe | Argania żelazna
Olej arganowy (Argania Spinosa Nut Oil, Kernel Oil, Argan Oil) pozyskuje się z owoców (nasion) arganii żelaznej znanej także jako argania żelazodrzew, olejara żelazna, tłuścianka żelazna, arganowiec.

Drzewo arganowe nazywane "drzewem życia" żyje do 450 lat i rośnie wyłącznie w półpustynnym klimacie południowo-zachodniego Maroka (region Sus), przy czym zdziczałe drzewa tego gatunku można spotkać także w południowej Hiszpanii. Marokańskie arganie rosną na obszarach ekologicznych, które w 1998 roku zostały wpisane na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO.

Arganowce na marokańskiej pustyni
Olejek arganowy jest nazywany marokańskim eliksirem młodości, złotem Maroka, płynnym złotem, złotem pustyni lub złotem Berberów z 3 powodów - koloru, skuteczności oraz niskiej dostępności - to jeden z najdroższych i najbardziej cenionych olejów na świecie. Najwyższą wartość leczniczą posiada olej tłoczony raz na zimno. Olej arganowy powinien być dystrybuowany w ciemnych szklanych butelkach, które gwarantują lepsze zachowanie jego właściwości terapeutycznych.

Od lewej: suchy owoc, orzech i nasionko arganii
Owoce arganowca są wielkości migdałów i dojrzewają przez cały rok. Zbierane są przez miejscowe kobiety z ludu Berberów od czerwca do sierpnia. Po wysuszeniu, rozbiciu i usunięciu miąższu wyjmuje się drobne nasiona stanowiące surowiec do tłoczenia olejku arganowego. Lokalne kobiety tworzą niewielkie spółdzielnie zajmujące się zbiorem orzechów i tłoczeniem oleju, który jest sprzedawany na zasadach fair trade (sprawiedliwy handel), a zyski utrzymują miejscową społeczność.

Aby uzyskać 1 litr oleju potrzebne jest około 3 kilogramów nasion z 30 kilogramów owoców, co stanowi plon z 6-7 drzew arganowych! Do niedawna cały proces odbywał się ręcznie, obecnie tłoczenie oleju jest zmechanizowane, ale nadal orzechy rozłupuje się manualnie, aby dotrzeć do cennych nasion.

Ręczne rozłupywanie owoców arganowca
Olej arganowy zawiera 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych i charakteryzuje się korzystnym działaniem kosmetycznym oraz suplementacyjnym. Dlatego na rynku można spotkać olej arganowy w formie spożywczej lub kosmetycznej. Największą popularność zyskał w kosmetyce jako preparat stosowany zewnętrznie, ale stanowi także bardzo odżywczy suplement diety lub aromatyczny dodatek do potraw.




czwartek, 30 maja 2013

... gdyż olej w niektórych przypadkach może zapychać pory, co sprzyja rozwojowi wągrów i pryszczy. Tym samym olejek arganowy dzięki zawartości kojącego skwalanu może wspomóc leczenie lub przyczynić się do rozwoju infekcji.

Po przeprowadzeniu małego dochodzenia wydaje mi się, że pory zapycha tylko spożywczy olejek arganowy, który bywa nieuczciwie sprzedawany jako kosmetyczny i stąd wynikają nieścisłości.

Wszystkie oryginalne publikacje o organicznym olejku arganowym (kosmetycznym), w tym obcojęzyczne wskazują jego dobroczynne działanie przy leczeniu trądziku.
Kosmetyczny olej arganowy idealnie nawilża skórę, co sprzyja jej regeneracji. Dlatego jego regularne stosowanie zapewnia jej młodszy i zdrowszy wygląd.

Wykazuje korzystne działanie na cerę suchą, wrażliwą, problematyczną i dojrzałą z oznakami starzenia. Ze względu na swoją wodno-oleistą konsystencję jest bardzo wydajny, wchłania się szybko nie zostawiając tłustej powłoki, a obecność kwasu oleinowego gwarantuje głęboką penetracje w głąb skóry.

Dzięki wysokiej zawartości witaminy E i innych przeciwutleniaczy jak skwalan doskonale sprawdza się w terapiach odmładzających i opóźniających procesy starzenia. Silnie odżywia i nawilża skórę dzięki czemu staje się ona bardziej sprężysta, co z kolei wygładza zmarszczki. Skwalan i nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają regenerację bariery hydrolipidowej naskórka oraz uzupełniają niedobory składników tłuszczowych w tkance skórnej, w tym szczególnie cennych ceramidów cementujących komórki.

Wysoki poziom witaminy E zapewnia również skuteczne redukowanie blizn i rozstępów, które zmiękcza i wyraźnie zmniejsza.

Olejek arganowy wykazuje szeroki zakres leczniczy, dlatego efektywnie wspiera terapie wielu problemów dermatologicznych takich jak:

• przebarwienia skórne, znamiona
• trądzik
• egzema, atopowe zapalenie skóry
• ospa wietrzna
• łuszczyca
Arganowa kuracja paznokci
• łupież
• cellulitis
• wypryski alergiczne
• skóra sucha, zniszczona i popękana
• uszkodzenia skóry w tym oparzenia słoneczne

Olej arganowy sprawdza się również w skutecznej pielęgnacji paznokci szczególnie łamliwych i twardych, które odżywia i nawilża. Jest wykorzystywany np. jako kąpiel płytek paznokciowych. Okazuje się również bardzo pomocny w zwalczaniu suchych, twardych i pękających skórek przy paznokciach.
Pielęgnacja włosów olejkiem arganowym zapewnia ich głębokie odżywienie i wzmocnienie, zdrowszy wygląd oraz atrakcyjny połysk.

Jest szczególnie zalecany na włosy zniszczone, ponieważ przywraca ich normalny stan: odbudowuje uszkodzoną strukturę włosów, ogranicza ich łamliwość i tendencję do rozdwajania. Wywiera także silny wpływ terapeutyczny na cebulki oraz skórę głowy, dzięki czemu kompleksowo dba o wygląd.

Olejek arganowy wystarczy delikatnie wcierać w suche i umyte włosy, rozpoczynając od końcówek i kończąc na cebulkach. Następnie należy zawinąć włosy w ręcznik na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Po zdjęciu ręcznika włosy można umyć i ułożyć.

Może także służyć jako maska do włosów stosowana maksymalnie godzinę przed ich umyciem - należy w suche i nieumyte włosy wmasować olej, zawinąć głowę w foliowy czepek/ręcznik i po założonym czasie umyć włosy.

Inny sposób skierowany na pielęgnacje końcówek włosów polega na nie spłukiwaniu olejku, który można położyć zarówno na suche jak i na mokre włosy. Należy rozetrzeć odrobinę oleju między palcami, wetrzeć w końcówki włosów i nie spłukiwać. Ta metoda wymaga szczególnie rozsądnego dawkowania olejku, aby nie przetłuścić i zbytnio nie obciążyć włosów.

Należy pamiętać, że kosmetyczny olejek arganowy ma delikatny ale specyficzny zapach, z powodu którego wiele osób rezygnuje z jego stosowania bezpośrednio po umyciu włosów.